Banksy ja Mr. Brainwash – taiteen pranksterit.

Banksy on aikamme kuuluisin anonyymi katutaiteilija, tai prankster, joka tunnetaan yhteiskuntakriittisistä graffiteistaan, jotka ovat kuin vitsien punchline.

(www.banksy.co.uk)

Miehen identiteetti on yhtä suuri mysteeri kuin Mona Lisan hymy, ja samankaltaiseksi enigmaksi on muodostunut hänen 2010 ohjaamansa dokumentti Exit through the gift shop, jossa kuvaillaan ranskalaisen Thierry Guettan eli Mr. Brainwashin matkaa katutaiteen ikoniksi.

Näin kyseisen dokkarin Santa Monicassa syksyllä. Meikkini valui poskia pitkin mustina noroina, kun ulvoin mahakippurassa hulvattomalle ranskalaismiehelle, joka vaikutti olevan joko taiteen nero tai jälkeenjäänyt tonttu, jonka seurassa Aku Ankka ja Mr. Bean viihtyisivät oikein mainiosti.

Dokumentin lähtökohta on Thierryn pakko-omainen kiinnostus koko elämänsä tallentamisesta videokaseteille, joita hänellä on laatikoittain. Ja joita hän ei ole koskaan katsonut kuvaamisen jälkeen. Thierry alkaa videoida serkkunsa öisiä retkiä päämääränään tehdä dokumentti katutaiteilijoista, ja hän haluaa kuvata alan suurinta ja kauneinta, Banksyä, henkilökohtaista holy grailiaan.

Indiana Jonesin tavalla Thierry löysi Banksyn, joka antoi hänen seurata itseään kameran kanssa. Tuloksena oli Thierryn ensimmäinen dokumentti Life remote Control.

Happoa kaksi viikkoa vetänyt apinakaan ei olisi pystynyt samaan lopputulokseen. Kameran linssi kääntyikin Thierryyn, joka Banksyn inspiroimana ja kannustamana alkoi tehdä taidetta, tavallaan. Thierry keksi Mr. Brainwashin ja palkkasi liudan graafikoita luomaan kuvia, Thierry antoi vain heille ohjeita ja palautetta siitä, mistä pitää ja mistä ei. Ensi näyttely Life is beautiful pidettiin entisen koti”katuni” varrella, Sunset Blvd:illa 2008. Ja se oli jättimenestys.

(www.mrbrainwash.com)

Banksy kommentoi Mr. Brainwashin saaman menestyksen jälkeen, ettei enää ikinä kannusta ketään tekemään taidetta.

Banksyn tuntien ei ole ihme, että dokumenttia väitetään mokumentiksi ja Mr. Brainwashia Banksyn luomaksi hahmoksi, jota Thierry esittää. Dokkari vaikuttaa vähintään yhtä epäilyttävältä kuin marin ja alkoholin katkuinen teatteri, jossa sen katsoin. Mr. Brainwash karakteerina on liian rikas ollakseen totta, ei kenelläkään voi olla niin hannuhanhimainen tuuri, että hänestä tulee ikoni yössä, ja jota Madonna pyytää suunnittelemaan Greatest Hits albuminsa kannen. Exit through the gift shop itse sai Oscar ehdokkuuden dokumenttielokuvien kategoriassa.

Times lehdestä lähtien eri tahot ovat painostaneet niin Banksyä kuin Mr. Brainwashia tunnustamaan kepposensa, mutta molemmat pitäytyvät tarinassaan kuin parhaimmatkin vankilakaverit. Ja ei Thierryltä voi edes odottaa kuin Magic 8 ballin kaltaisia vastauksia kysymyksiin, jotka hän sopertaa käsittämättömällä englannillaan.

Kouluttaako Banksy kansaa yhteiskunnan kollektiivisesta idioottimaisuudesta dokumentillaan vai säheltikö Thierry itsensä katutaiteen huipulle johtamalla graafikoiden askartelupajaa?

Tarinan tässä vaiheessa totuudella on tuskin merkitystä. Exit through the gift shop elokuvana on liian viihdyttävä, jotta sen arvo olisi sidonnainen sen fiktiivisyys asteeseen ja sitä kehystävään spekuloinnin raamiin.

Mitä tulee taasen Mr. Brainwashiin ja Banksyyn… Yhteiskuntakriittinen taide ei ole koskaan tapahtunut kankaalla tai paperilla vaan sen aiheuttamassa haloossa ja keskusteluissa, jotka käydään immateriaalisella tasolla. Ihan sama minulle hymyilikö Mona Lisa sen vuoksi, että maalaukseen kätkeytyy vuosisatojen salaisuus tai sen vuoksi, että da Vinci pieraisi.

Oli Mr. Brainwash sitten Banksyn kyhäilemä huijaus tai ei, ilmiönä se kruunaa pintakiilto painotteisen yhteiskuntamme hiukset ja pilkkaa aikamme taidepiirien pätemisen tarvetta.

Kyseisen dokkarin pääsee katsomaan tuosta:

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: