Kauneuden koodi

Otan vauhtia kahteen viimeiseen askeleeseeni ja römähdän sohvalle karkkipussi sylissäni. Televisiokanavat pomppivat silmissä, kun peukaloni ja kultakalan keskittymiskyvyn omaava mieleni räpeltävät yhdessä sopivan ohjelman löytämiseksi. Ruutuun pamahtaa inisevä nainen, jota piikitetään naamaan. Tuijotan neulanpistoja iholla, joista vuotaa verta, samalla Tiina Jylhä selittää, että ikä tekee tehtävänsä, paikat rupsahtavat ja sitten korjaillaan käärmeen myrkyllä.

Hiivin mainostauolla eteisen peilin eteen ja vääntelen naamaani, onko tuo silmäryppy? Mussutan karkkia otsa kurtussa ja puristelen käsivarttani sekä mietin kuumeisesti, että pitäisikö taas laihduttaa, tai siis, tehdä elämänmuutos. Farkut kokoa kolme eivät ole mahtuneet päälle… No, pari vaatekokoa sitten. Losissa noin 15% naisista on kokoa nolla, ymmärrettävästi. Kauneus ja nuoruus ovat ehto sosiaaliselle hyväksynnälle tinseltownissa ylemmillä taivaan tasoilla, niihin liitetään adjektiiveja, jotka kuvailevat hyvää ihmistä, joka kannattaa tuntea.

Kauneuden koodi on yksi vanhimmista, jos ei vanhin, ihmisyyden palapelin puuttuvista paloista. Sitä yhtä oikeaa avainta tähän lukkoon ovat sovitelleet kulttuurista ja aikakaudesta riippumatta niin reality stara Jessica Simpson kuin elämän monitoimimies Leonardo da Vinci, unohtamatta paleoliittisella ajalla tallustaneita esi-isiämme, jotka muovasivat möhömahaisen Willendorfin Venuksen.

Da Vinci lainasi arkkitehti Vitruviukselta ihmisen mittasuhteet ja piirsi versionsa kultaisen säännön mukaan paperille. Taiteen konnessöörien spekuloidessa onko Vitruviuksen mies viittaus Jeesukseen, me tavikset heitämme kyseisen työn pöydälle, kun puhumme klassisesta kauneudesta. Antiikin Kreikan ja renessanssin aikoja mallaillen symmetrisyys nassussa ja korressa on tosi bueno, jos haluaa esimerkiksi Voguen kanteen. Tai edes tuntea olonsa kotoisaksi rannalla.

Kosmoksen mysteeriset tiet heijastuivat hullun neromme mielestä ihmisen vartalossa, ei siis ihme, että symmetrisyyteen liitetään positiivisia ominaisuuksia kuten elinvoima ja terveys, tai jopa kurinalaisuus ja kontrolli.

Da Vincin aikalainen Albrecht Dürer, pohjoiseurooppalainen taiteen kultapoikamme, oli yhtä riutunut kauneuden koodin punaisen langan kutomisesta. Dürer tutki parin sadan ihmisen fysiikkaa ja kirjoitti aiheesta neljä kirjaa, joissa hän typistää ihmisvartaloiden mittasuhteet kahdeksaan eri tyyppiin poikkeavasti aikansa yhdestä objektiivisesta kauneuden konseptista, jota dominoivat Vitruvius ja Alberti, estetiikan teoreetikot.

Dürer totesi, että asia on niin ja näin kaverit, kaikki on subjektiivista. Hän kuitenkin myös uskoi, että luontoon kätkeytyisi koodisto, joka määräisi materiaalisen maailmamme mittasuhteita, mutta lopulta kohautti olkapäitään ja hyväksyi älyllisen tappionsa tämän Rubikin kuution edessä.

Platon käytti fyysistä viehättävyyttä myös hyväkseen tarinoidessaan viisaaksi tulemisesta ja rakkaudesta välineenä eettisen kauneuden saavuttamisessa. Rakastajan kauneuden tulisi inspiroida ihailijaa kääntämään katseensa sisimpään, jolloin henkisyys ja viisauden tavoitteleminen korostuvat suhteessa fyysisyyden sijaan. Hyvännäköisen jannun kanssa hengaaminen siis mahdollistaa yhteyden johonkin korkeampaan, jumalalliseen. Pääsemme lähemmäksi elämän lähdettä, joka täydellistää meidät.

Henna Kalinainen istuu Tiina Jylhän toimistossa ja daamit puristelevat silikoni-implantteja. Seuraan naamari ruudussa kiinni, että minkä kokoiset nyt tekevät Hennasta paremman. Pähkinäaivoissani raksuttaa, että jos eka mahdun entisiin farkkuihin ja sitten minäkin hankin ne muoviset utareet. Viimeistään silloin minusta muovautuu se kuuluisa kultainen pyhä lehmä (tai vasikka), jota palvomalla voi pirauttaa universumin korkeimmille voimille.

Hehkun uuden suunnitelmani voimasta sohvalla. Olen valmis vaikka allekirjoittamaan sopimuksen verelläni kauneuden portinvalvojien kanssa, kun muistan legendaarisen anatomian opettajan Robert Beverly Halen huomautuksen… Jokainen taiteilija on vastuussa mittasuhteista, joita suosii, ei ole olemassa yksiselitteisiä sääntöjä. Niin Raphael, da Vinci, Dürer ja Met-museon nurkilla maalaava harrastelijataiteilija ovat kaikki oikeassa.

Heitän viimeisen salmiakkipääkallon suuhuni ja vajoan syvemmäs sohvan kainaloon. Veriuhri symmetrisyyden jumalille jääköön odottamaan.

Mainokset

One Comment to “Kauneuden koodi”

  1. Sulla on kiinnostava bloginalku! Kiva kun kävit kommentoimassa mun kissoille, siten löysin tänne. Seurantaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: